StegoWeb - titkosítsuk weboldalon megjelenő információkat

by Kadam - 2011. Április 26. 19:29 -
Témák: web, tudomány, Internet, érdekes

Egy magyar fejlesztés segítségével elérhetjük, hogy úgy titkosítsunk weboldalakon megjelenő információkat, hogy a látogató a titkosítás tényéről semmit nem tud.
Ez a szteganográfia lényege. Úgy kommunikálunk valakivel, jelen esetben egy weboldalon keresztül, hogy magát a kommunikációnak a tényét rejtjük e a többi látogató elől. Csak az tud róla akivel közöltük, hogy a weboldalon rejtett információ található.

Erre fejlesztették ki a BME Híradástechnikai Tanszék munkatársai a StegoWeb alkalmazást, mely rendkívül egyszerűen használható. A StegoWeb nem magában a weboldal tartalmában tárolja el az információt, hanem egy URL rövidítő szolgáltatással valósítja meg a tárolási funkciót.
Használatát egy példán keresztül szeretném bemutatni, melyből remélhetőleg mindenki számára érthető lesz mi is ez.

Első lépésként telepítenünk kell az alkalmazást, mely egyszerűen megoldható, hiszen csak három könyvjelzőt kell felvennünk a könyvjelzőink közé. (lásd első képen, pirossal keretezve)

A könyvjelzőket innen vehetjük fel:
Bookmarks

Miután ezt megcsináltuk, annyi a dolgunk, hogy választunk egy weboldalt, ahol titkos információkat szeretnénk megadni.
Például egy index.hu-n lévő cikket.


Majd ezután a könyvjelzők közül válasszuk: "Adatok kijelölése". Ezután jelöljük ki melyik mely szövegrész helyére szeretnénk a titkos információt írni. Ezután megjelenik egy fehér ablak, ahová ezt beírhatjuk.

Következő lépésként válasszuk: "Adatok elrejtése".
Itt meg kell adnunk egy jelszót a titkosításhoz, és ezennel készen is vagyunk a titkosítással.

A titkosított írások csak akkor jelennek meg a weboldalon, ha a könyvjelzők közül kiválasszuk: "Adatok visszaállítása". Ezután meg kell adnunk a titkosításhoz használt jelszót, és máris megjelenik a titkos szöveg (ha nem frissítsük az oldalt).


Ez a titkosítási módszer igazán jól használható például a közösségi oldalakon, hogy valós adatainkat csak azok a személyek ismerhessék meg, akik tudnak a titkosításról, és megadtuk a visszaállításhoz szükséges jelszót.

Az alkalmazásról további információ a hivatalos oldalán:
www.stegoweb.pet-portal.eu